CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, August 10, 2011

Kerja

Assalamualaikum ,

hai,

pagi ni dah alang2 bgun sahur, aku decide taknak tidoqq n terasa nak menaip jeww taw.. 
hurrmm, aku just nak story pasal keja aku sikit..tak penah aku story kan..so at least bila aku dh resign nnti, tgok balik blog ni, bole la aku mengimbau kenangan lalu kan.. =)

sekarang aku bekerja dia kilang kimia so called IOI Oleochemical dekat prai. kalu ampa lalu hiway nak ke penang bridge, ampa akan nmpk 1 kilang besar tepi hiway tu..n tu la IOI.. kilang yg besaqq taw..dia pon byk IOI Group yg lain..da IOI Mall kat puchong, n segala bagai lg la..

mmg company ni besaqq, tapi mai bab gaji..hurm, toksah habaq la..kerja dulu, baru taw cena kan.. =) so kat sana, aku pegang position Plant Engineer. so plant ni mcm org kata site la.. cm plant ni consist of few unit operations such as condenser, boiler, splitter, drier, evaporate n much more. so biasanya duty aku check plant tu n let say if got any breakdown, aku kena inform technician la..other that that, aku kena monitor plant tu using DCS (distributing control system). maksudnya segala start up and shut down bole guna secara auto n suka hatinya by using this system taw..

tp semua ni kdg2 technician je wat..aku heran jgk kenapa depa nak hire engineer lg..padahal technician yg lama2 semua dah da  pengalaman n knowledge sendiri.. tak perlu nak da engineer pon depa leh survive taw.. 

memandangkan cmpany tu based on oil company, mmg tok sah duk habaq la penoh laki ni..masa 1st aku dtg bagai nak pengsan.. n HR pon da gtaw, bila kt plant, jaga diri.. kat sana ramai laki..but dont wory, depa semua dah kawen..padahal yg kawen tu la yg plg berhantu taw..so kat sana aku bahagian production, so aku ni sorg je female engineer Melayu kat sana taw.. n lg sorg waste water engineer tp laki.. yg sebelah ACM2, ada jugak engineer melayu 3 4 org, tp semua laki.. bak kata Lee KC, supervisor aku, "u r like an angel here".. haha. sbb aku je ppuan yg di terima bekerja kat sana..rezeki aku kan.. alhamdulillah.

so far dah dua bulan aku keja, tak de papa lg la berlaku..cm ada mamat (suami org) ajak kuar mkn, then aku pon mcm besa la accept dgn niat p mkn n balik smbil ajak sorg kawan untuk teman.. namun apabila mendpt tahu dr seorg makcik kerani ni, dia bising ya amat.. mcm2 la dia kata kat laki ni.. smpai laki ni mai cr aku, gtaw kata dia bukan seterok yg makcik ni sngkakan..pesan mamat tu, jd baik mcm dia takpa (baik di sini bermksud pakaian sopan, mengaji n sebagainya), tp jgn jd mulut kepocik mcm dia.. haha.. mcm2 hal..bnda tu pon dah nak gadoh kan.

so bila dah keja, mcm perangai la bole jmpa..cm aku perlu bersabar nk hadapi dugaan jeww.. aku teringin jgk nak attach few pictures during work there, but actually it is P&C rite..kang kena saman, menangis tak berlagu aku taw.. so well friends, seronok bekerja sebagai engineer ioi..tak bz taw.. mmg enjoy.. bos ada jew, semua diam..bila bos takdak, hingaq bingaq kemain lg taw.. haha...

so, thats all okeh =)


3 comments:

  1. wooow.... engineer kot..
    >manisnya kurma ini<

    ReplyDelete
  2. gaji untik fresh berape ea..and agak2 berbaloi tak kerja kat situ

    ReplyDelete

Greetings!

Dear friends, welcome to my page.